ΕΥΔΑΠ
2013-02-23 00:00Η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΔΑΠ είναι πλέον 630 εκ. ευρώ περίπου, καθώς η τιμή έχει αναρριχηθεί από το ιστορικό χαμηλό των 2,2 ευρώ του καλοκαιριού του 2012 στα 6 ευρώ. Βέβαια, η τιμή των 2,2 ευρώ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη καθώς αποτελούσε την κορυφή της καθόδου. Αρκετοί όμως ήταν οι τυχεροί που αγόρασαν σε τιμή μεταξύ 2,7 και 3 ευρώ, εύρος στο οποίο κινήθηκε η μετοχή κινήθηκε για περίπου 1 μήνα.
Στο 9μηνο του 2012, η εταιρία είχε καθαρά κέρδη 44 εκ. ευρώ, έναντι κερδών 27 εκ. ευρώ στο 9μηνο του 2011, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,42 ευρώ ανά μετοχή. Καταλύτη στην αύξηση της κερδοφορίας αποτέλεσε η μείωση των αμοιβών και εξόδων του προσωπικού κατά 25 εκ. ευρώ περίπου, που οδήγησε σε μείωση του κόστους πωληθέντων κατά 18 εκ. ευρώ περίπου. Συνεπώς, η ΕΥΔΑΠ αποτελεί μια εταιρία που «ευνοήθηκε» από την κρίση και τη γενικότερη μείωση του μισθολογικού κόστους, αποδεικνύοντας ότι εν μέσω κρίσης υφίστανται και μεγάλες ευκαιρίες.
Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της εταιρίας είναι 190 εκ. ευρώ (μειωμένος κατά 11 εκ. ευρώ περίπου σε σχέση με το τέλος του 2011). Οι απαιτήσεις από πελάτες είναι ύψους 350 εκ. ευρώ (κύρια από το Δημόσιο και τους Δήμους, σε αναλογία 1:2 περίπου αντίστοιχα). Στα ανωτέρω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η εταιρία έχει και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του προσωπικού, δεδομένο το οποίο οδηγεί τις υποχρεώσεις έναντι του προσωπικού, στο ποσό των 230 εκ. ευρώ.
Τα πάγια στοιχεία στον ισολογισμό είναι 1 δις ευρώ, αλλά από αυτά μάλλον πρέπει να αφαιρεθούν πάγια αξίας 660 εκ. ευρώ περίπου, που αντιστοιχούν στην αξία των φραγμάτων και των ταμιευτήρων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα στην ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ.
Από τα ανωτέρω διαπιστώνουμε ότι η άνοδος της τιμής στα 6 ευρώ δεν κατέστησε την μετοχή της εταιρίας και «τόσο» ακριβή. Χωρίς να αποκλείεται μια «διόρθωση» της τιμής προς τα κάτω, η οποία φαντάζει και ως η λογικότερη πιθανή εκδοχή, μπορούμε να φανταστούμε και την συνέχιση της ανόδου της τιμής, σε συνδυασμό και με την επικείμενη πώληση – ιδιωτικοποίηση της εταιρίας από το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία θα αποτελέσει και τον αποφασιστικό παράγοντα προσδιορισμού της κατεύθυνσης της τιμής της μετοχής. Περαιτέρω, στις 19/2/2013, θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη με 8 Δημάρχους της Αττικής, που εξέφρασαν την επιθυμία τους να παραχωρήσουν τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης των Δήμων τους στην ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για τους Δήμους Φυλής, Μαραθώνος, Μεγαρέων, Σπάτων, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Ελευσίνας και Λαυρεωτικής, οι οποίοι έχουν μεγάλες οφειλές προς την εταιρία. Δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το κίνητρο για την παραχώρηση των δικτύων των εν λόγω δήμων, αλλά μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό θα γίνει με μηδενισμό ή περιορισμό των απαιτήσεων της εταιρίας από τους δήμους. Ακόμα όμως και αν η παραχώρηση των δικτύων οδηγήσει σε μηδενισμό των απαιτήσεων της εταιρίας από τους δήμους αυτούς, το γεγονός αυτό θα αποτελέσει θετικό asset για την εταιρία, καθώς η ένταξη των εν λόγω δήμων, θα συνδράμει στην αύξηση των πωλήσεων της εταιρίας αλλά και των κερδών δεδομένου ότι στο μέλλον, δεν θα αναμένει η εταιρία από τους εν λόγω δήμους την απόδοση των χρημάτων, αλλά θα τα εισπράττει κατευθείαν από τους καταναλωτές
Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης ψάχνουμε ως ασφαλές καταφύγιο μετοχές εταιριών που έχουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, ώστε να «αντέξουν» την οικονομική κρίση. Με δεδομένο και ότι η χρεοκοπία της χώρας και η έξοδος από το ευρώ δεν είναι αποκλεισμένη ως πιθανότητα, το ζητούμενο είναι ποιες εταιρίες τελικώς θα μείνουν στο ταμπλό στην περίπτωση που συμβεί το γεγονός αυτό. Η ΕΥΔΑΠ δείχνει ότι μάλλον πληροί τα ανωτέρω κριτήριά μας.
———
Πίσω